Ποιός θα μας σώσει από τους ειδικούς; [Προβλέψεις ειδικών]

Οι ειδικοί είναι πλέον απαραίτητοι με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας. Έχουμε μάθει να θεωρούμε σωστά όλα όσα μας λένε κάθε φορά οι «ειδικοί» πάνω σε ένα θέμα. Μάλιστα είναι κατά κάποιον τρόπο ιεροσυλία το να αντιδράσουμε σε αυτό που λένε. Πολλοί ερευνητές γελοιοποιούνται από το «κατεστημένο» που δεν δέχεται την ανακάλυψή τους σαν αληθινή. Και είναι άγνωστο σε τι επίπεδο θα είχαμε φτάσει σήμερα, εάν οι επιστήμονες κάθονταν να ερευνήσουν κάθε νέα ιδέα αντί να προσπαθούν να την πνίξουν. Τελικά όμως η άτεγκτη Ιστορία μας διδάσκει ότι οι «ειδικοί» είναι και αυτοί κοινοί θνητοί που κάνουν λάθη, και έτσι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα λένε.


Ο κατάλογος είναι κατά το δυνατόν σε χρονολογική σειρά.
1492, Giovanni Tritemio, λίγο μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας: Όσα βιβλία κι αν τυπωθούν, η καλλιτεχνική γραφή δεν θα υποχωρήσει ποτέ, γιατί τα έντυπα βιβλία δεν θα μπορέσουν να συναγωνιστούν σε ποιότητα τα χειρόγραφα.
1830: Άγνωστος μουσικοκριτικός σε άρθρο του σε εφημερίδα της Βιέννης: Ο Mozart και ο Beethoven είναι ξεπερασμένοι και ξεχάστηκαν ήδη μόλις πέθαναν.
1859 Γεωτρυπανιστές όταν τους ζητήθηκε να κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο αντί για νερό: Γεωτρήσεις για πετρέλαιο; Εννοείς να κάνουμε τρύπες στην γη για να βρούμε πετρέλαιο; Είσαι τρελός!
1872, Pierre Pachet, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Toulouse: Οι θεωρίες του Παστέρ για τα μικρόβια είναι γελοίες φαντασιώσεις.
1876, η γνώμη της εταιρίας Western Union Finance Services, το έτος για το τηλέφωνο του Graham Bell: Αυτή η συσκευή έχει τόσες ελλείψεις ώστε πρέπει να θεωρείται ακατάλληλη ως μέσο επικοινωνίας. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμία αξία!
1895, William Thomson, λόρδος Kelvin, εφευρέτης, φυσικός και πρόεδρος της Royal Society: Δεν είναι δυνατόν να πετάξουν μηχανές με μεγαλύτερο βάρος από τον αέρα.
1895, William Thomson, λόρδος Kelvin, εφευρέτης, φυσικός και πρόεδρος της Royal Society: Αυτές οι ακτίνες του κ. Ραίντγκεν θα αποδειχθούν μεγάλη απάτη.
1896, William Preece, αρχιμηχανικός της βρετανικής τηλεγραφικής εταιρίας προς τον Bell, όταν πήγε να κάνει επίδειξη της συσκευής του: Οι Αμερικάνοι μπορεί να χρειάζονται το τηλέφωνο, αλλά εμείς στην Αγγλία δεν το χρειαζόμαστε! Έχουμε πολλούς κλητήρες.
1899, Charles Duell, Διευθυντής της υπηρεσίας ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ: Ότι ήταν δυνατόν να εφευρεθεί, έχει ήδη εφευρεθεί.
Η γνώμη κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Μεγάλη Βρετανία για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα του Έντισον: Αποδεδειγμένα δεν έχει οποιαδήποτε τεχνική ή επιστημονική αξία.
1901, Gottlieb Daimler, διευθυντής της εταιρίας Mercedes-Benz: Δεν θα υπάρξουν ποτέ πάνω από χίλια αυτοκίνητα στην Ευρώπη, δεν θα βρεθούν τόσοι σωφέρ να τα οδηγήσουν.
1903, η απάντηση του προέδρου της Michigan Savings Bank σε ερώτηση για επένδυση χρημάτων σε μετοχές της εταιρίας Φόρντ: Το άλογο θα συνεχίσει να υπάρχει, το αυτοκίνητο είναι μόνο ένας νεωτερισμός, μια μόδα.
1917, Στρατάρχης Ferdinand Foch, καθηγητής στρατηγικής στην Σχολή Πολέμου της Γαλλίας: Τα αεροπλάνα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά δεν έχουν στρατιωτική σημασία.
1920, Ο David Sarnoff είπε όταν του ζητήσαν να συμμετάσχει σε εταιρία κατασκευής ραδιοφώνων: Το κουτί που παίζει ασύρματα μουσική, δεν φαίνεται να έχει εμπορική αξία. Ποιος θα πλήρωνε για μηνύματα που στέλνονται στον αέρα;
1926, Lee De Forest, εφευρέτης της τρίοδης λυχνίας: Να μην κάνουμε όνειρα για την τηλεόραση, δεν είναι δυνατή η χρηματοδότησή της.
1927, H.M.Warner, της εταιρίας Warner Brothers: Ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να ακούει τους ηθοποιούς να μιλάνε;
1929, Irving Fisher, καθηγητής οικονομικών, πανεπιστήμιο Γέϊλ, λίγο πριν από το κράχ του χρηματιστηρίου: Οι μετοχές έφτασαν σε ένα σταθερό ύψος που φαίνεται να είναι ένα μόνιμο πλατό.
1933, Έρνεστ Ράδερφορντ, σημαντικός ερευνητής του ατόμου: Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ δυνατόν να απελευθερωθεί η ενέργεια του πυρήνα
1939, Εφημερίδα New York Times: Οι άνθρωποι του θεάματος είναι πεπεισμένοι ότι η τηλεόραση δεν θα γίνει ποτέ σοβαρός ανταγωνιστής του ραδιοφώνου.
1940, Charles Scott, συγκοινωνιολόγος: Ποτέ δεν θα έχουμε αρκετά αυτοκίνητα για να γεμίσουμε αυτούς τους δρόμους.
1943, Thomas Watson, πρόεδρος της εταιρίας IBM: Εκτιμώ ότι σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει μία αγορά για 5 υπολογιστές.
1946, Darryl F. Zanuck, διευθυντής της 20th Century-Fox: Η τηλεόραση δεν πρόκειται να επικρατήσει στην αγορά, γιατί οι άνθρωποι θα βαρεθούν να κάθονται κάθε βράδυ και να κοιτάνε ένα κουτί.
1949, περιοδικό Popular Mechanics (ο υπολογιστής ENIAC τότε ζύγιζε 40 τόνους): Οι υπολογιστές δεν θα ζυγίζουν στο μέλλον πάνω από 1,5 τόνο.
1957, Richard Wooly, Βρετανός αστρονόμος: Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να πάει ποτέ άνθρωπος στο φεγγάρι, είναι πολύ δύσκολο.
1957, ο διευθυντής του αμερικάνικου εκδοτικού οίκου Prentice Hall: Ταξίδεψα σε κάθε γωνία αυτής της χώρας και μίλησα με τους καλύτερους ανθρώπους. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η επεξεργασία δεδομένων είναι ένα μύθευμα που δεν θα κρατήσει πέρα από αυτό το έτος.
1962, απορριπτική απάντηση της εταιρίας δίσκων DECCA στους Beatles: Δεν μας αρέσει αυτός ο ήχος και η μουσική της κιθάρας δεν έχει έτσι κι αλλιώς ζήτηση στον κόσμο.
1968, τεχνικός της IBM για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή: Ναι, αλλά πού μπορεί να χρησιμεύσει αυτό το πράγμα;
1977, Ken Olson, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας Digital Equipment: Δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο να χρειάζεται κάποιος ένα υπολογιστή στο σπίτι του.
1981, Bill Gates, Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Microsoft (σημερινές τιμές 150-200 γιγαμπάϊτ RAM): 640 KB RAM είναι αρκετά για όλες τις εφαρμογές.

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.