Γνωμικά

Η γαλήνη είναι κατάσταση της ψυχής αμετάβλητη, όταν δεν παρεμβαίνει η αμαρτία.

1] Γαλήνη: σημαίνει αταραξία, ηρεμία, πραότητα. Το αντίθετό της είναι η αναστάτωση, η ταραχή, η σύγχυση.
Παράγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «γελάω-γελώ» το οποίο έχει την ίδια ρίζα με τον «γλαυκόν» που σημαίνει «ανοιχτός γαλάζιος» δηλαδή το χρώμα του ουρανού και με τον «αγλαόν» που σημαίνει «ωραίος, λαμπρός».
2] Αμαρτία: σημαίνει παραβίαση ηθικού κανόνα ή θείου νόμου, σφάλμα, έκλυτη ζωή.
Έχει ίδια ρίζα με την «διαμαρτία» η οποία σημαίνει συγγενής ανωμαλία διάπλασης οργάνων, δυσμορφία, εσφαλμένος υπολογισμός, σοβαρό σφάλμα, λάθος, αποτυχία.

Άσχετα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις σας, είτε πιστεύετε είτε όχι σε θεούς και δαίμονες, είτε απορρίπτετε οτιδήποτε έχει πνευματική χροιά είτε το δέχεστε, η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική:
Είσαστε όλοι αμαρτωλοί, διαφορετικά θα σας χαρακτήριζε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά το γέλιο και το ωραίο, λαμπρό, ανοιχτό γαλάζιο του ουρανού.
Αλλά επειδή ακριβώς είστε αμαρτωλοί. αυτό που σας χαρακτηρίζει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά είναι η δυσμορφία, το σφάλμα, η αποτυχία και το τρομερό άγχος.
Και παιδεύεστε, και κάνετε φασαρία, και παίρνετε τα βουνά, και χτυπιόσαστε, και ψάχνετε να βρείτε ανακούφιση στην κατανάλωση άχρηστων προϊόντων, στο τσιγάρο, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και γενικά στην ρηχή, αγελαία νεοταξική μόδα που ταιριάζει μόνο σε πρόβατα καταναλωτές.
Και κυρίως ΠΑΝΤΟΤΕ ρίχνετε το φταίξιμο σε κάποιον άλλον: στον γείτονα, στην πεθερά σας, στους πολιτικούς, στην κοινωνία…
Χρειάζεται να συνεχίσω; Δεν θα συνεχίσω γιατί ΟΛΑ κάτω από τις δύο ετυμολογίες των λέξεων γαλήνη και αμαρτία είναι απολύτως περιττά.

2 ἀπαντήσεις στὸ “Γνωμικά

 1. Να με συγχωρείς φίλε μου Μιχάλη αλλά εδώ κίτρινη κάρτα. Έχεις δεδομένο το συμπέρασμα και απλά “πλαισιώνεις” τα στοιχεία. Φάουλ. Στοιχεία —> Συμπέρασμα, έτσι λειτουργούν οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, έτσι άλλωστε λειτουργεί και η επιστήμη.

  Οι αμαρτίες και οι συν αυτώ έννοιες είναι κατασκευασμένες από το έκτρωμα που ονομάζεται “Χριστιανισμός” (και Ισλαμισμός και Ιουδαϊσμός, για να μην παρεξηγούμαι). Σε ΠΡΟΚΑΛΩ να βρείς στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία παρόμοια αναφορά με αυτήν που έδωσες. ΟΧΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, του “τί ήθελε να πεί ο ποιητής”, κλασικές απολογητικές τακτικές, αλλά ΣΑΦΗ αναφορά. Guess what, δεν υπάρχει.

  Οπότε, ΝΑΙ, χρειάζεται να συνεχίσεις.
  Διότι η λέξη γαλήνη είναι τεκμηριωμένη ενώ η λέξη αμαρτία είναι επί της ουσίας κατασκευασμένη από τους ποιμένες δια να διατηρούν το ποίμνιο. Και στο παρόν άρθρο έχεις μπερδέψει την πραγματικότητα με τα χριστιανικά στοιχεία στα οποία έχεις γαλουχηθεί και έχουν μείνει κατάλοιπα.

  Δεν είναι κατακριτέο, δεν το συζητάμε, απλά το αποτέλεσμα είναι “χωριάτικη σαλάτα με dressing μερέντα”, αν με εννοείς.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Οι αρχαίοι συγγραφείς μιλάνε για το θέμα με την δική τους ορολογία.
   Κλασσικό παράδειγμα ο Ηρακλής ο οποίος διάλεξε τον ανηφορικό και δύσκολο δρόμο της Αρετής αντί για τον κατηφορικό και εύκολο δρόμο των υλικών απολαύσεων της Κακίας.
   Δεν μιλάω για την θρησκευτική αμαρτία. Αυτή είναι χρήσιμη μόνο για να χαλιναγωγεί με τον φόβο της κόλασης τα τυφλά ανθρώπινα κοπάδια, τα οποία διαφορετικά θα έκαναν κάθε είδους έγκλημα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Εδώ κάνουν εγκλήματα ενώ ήδη έχουν τον φόβο. Φαντάσου να μην τον είχαν κιόλας τι είχε να γίνει.
   Η αμαρτία για την οποία μιλάω είναι διαφορετική. Είναι η εσωτερική ψυχολογική ασχήμια, η τάση που έχει ο άνθρωπος να πράττει με καθαρά προσωπικά κίνητρα.
   Ένα απλό παράδειγμα:
   Όλοι έχουμε το ελάττωμα της λαιμαργίας. Είμαστε πρακτικά ανίκανοι να φάμε τόσο όσο χρειάζεται για να επιζήσουμε με υγεία.
   Άλλοι θα τρώνε λίγο από φόβο μήπως αμαρτήσουν και πάνε στην κόλαση.
   Άλλοι θα τρώνε λίγο από φόβο μήπως παχύνουν ή αρρωστήσουν.
   Άλλοι θα τρώνε λίγο από μόδα [πχ οι χορτοφάγοι] γιατί έτσι αισθάνονται ανώτεροι από τους υπόλοιπους.
   Άλλοι θα φάνε λίγο γιατί είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να τρώνε ότι βρουν μπροστά τους.
   Άλλοι θα γίνουν παχύσαρκοι γιατί δεν μπορούν πλέον να αντισταθούν καθόλου στην «αμαρτία της λαιμαργίας», στην εσωτερική άσχημη ροπή τους προς το «όλο και περισσότερο».
   Όλες οι κατηγορίες είναι «αμαρτωλοί». Δηλαδή είναι ψυχολογικά ασταθείς, έχουν κακή ψυχολογική «κατασκευή».
   Αλλά κανένας τους δεν θα γίνει Ηρακλής/Μέγας Αλέξανδρος. Ο λόγος είναι ότι κανένας τους δεν ασχολείται με την ψυχολογική καλυτέρευσή του. Κανένας τους δεν προσπαθεί να σκοτώσει το εσωτερικό του ζώο-λαιμαργία όχι γιατί είναι αμαρτία αλλά γιατί πρέπει να το δαμάσει για να γίνει άνθρωπος παύοντας να είναι ζώο.
   Κανένας τους δεν προσπαθεί να κατακτήσει την ψυχολογική του χώρα έτσι ώστε να μην άγεται και φέρεται από τα ψυχολογικά του πάθη αλλά να είναι ελεύθερος άνθρωπος.
   Μπορείς να διαλέγεις να είσαι πιστός ή άπιστος. Είναι ένα τελείως εξωτερικό πράγμα, πρακτικά αδιάφορο για το θέμα μας.
   Εκείνο που ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ πρέπει να διαλέξουν όλοι πιστοί ή άπιστοι είναι αν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Αρετής ή τον δρόμο της Κακίας. Αυτή η εκλογή είναι καθημερινή και από στιγμή σε στιγμή. Καλείσαι να πεις την αλήθεια, να μην κλέψεις, να μην μισήσεις, να μην ζηλέψεις κλπ γιατί ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μπορείς να διατηρήσεις την εσωτερική σου γαλήνη. Όχι γιατί είναι «θρησκευτική αμαρτία» αν κάνεις το αντίθετο.

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.