Θεωρίες συνομωσίας (εισαγωγή)

Όλοι γνωρίζουν για τις θεωρίες συνομωσίας αλλά καλόν θα ήταν να ξεκινήσουμε από την περιγραφή τους:
Με τον όρο «θεωρία συνωμοσίας» χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός (ή σειρά γεγονότων) ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής δράσης κάποιας ομάδας ανθρώπων. Οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν απάντηση σε ερωτήματα είτε όταν υπάρχει «εκκωφαντική σιωπή» για αυτά, είτε όταν οι επίσημες απαντήσεις εκλαμβάνονται ως προσπάθεια συγκάλυψης.
Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν πολλοί που τραβάνε από τα μαλλιά οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μία πραγματική τρέλα στον τομέα αυτόν. Τα ΜΜΕ, ο κάθε «ειδήμων» στα χιλιάδες μπλόγκ, αλλά και οι ανόητοι φαρσέρ που εφευρίσκουν ηλίθιες ιστορίες, έχουν δώσει την συγκεκριμένη «γεύση» στην φράση «θεωρία συνομωσίας».

Όμως για κάθε θεωρία συνομωσίας, υπάρχει μία περίεργη δικαιολογία απόρριψης η οποία είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΡΥΦΗ και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να γίνει τελικά πραγματικά κατανοητή από τους ανθρώπους. Θα την ονομάσω «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».
Ο σκεπτόμενος πίθηκος ή το δίποδο σκεπτόμενο θηλαστικό, το λανθασμένα ονομαζόμενο άνθρωπος, με λίγα λόγια ο εγωικός άνθρωπος με τα χιλιάδες ελαττώματα αρέσκεται στην ψεύτικη σιγουριά της ασφάλειας.
Του αρέσει να πιστεύει ότι ζει σε έναν «όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο». Νομίζει ότι αυτό που σκέφτεται, φαντάζεται ή επιθυμεί είναι η πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δεν είναι έτσι αλλά πως θα μπορέσει να το καταλάβει;
Έτσι ο σκεπτόμενος πίθηκος ζώντας σε πλήρη άγνοια της τεχνολογίας, των δράσεων των κυβερνήσεων, των μυστικών υπηρεσιών, και των πολυεθνικών συμφερόντων όταν ακούει κάτι παράξενο, κάτι που του φαίνεται απίστευτο, κάτι που τελικά τον ξεβολεύει, θα πει το σοφότατο «άντε ρε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και θα αλλάξει πλευρό συνεχίζοντας τον μακάριο ύπνο του.
Μόνο που τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Για να απορρίψετε κάτι θα πρέπει να το ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ. Και φυσικά έρευνα δεν είναι να διαβάσετε τι λέει η μεσημεριανή κουτοχορτο-εκπομπή ή τα κατεστημένα ΜΜΕ ή τα εκατοντάδες τυπικά μπλόγκ ειδήσεων.
Στην σειρά αυτή θα σας δώσω μερικά στοιχεία από «θεωρίες συνομωσίας». Μετά απορρίψτε τα άμεσα ή ερευνήστε τα. Το πρόβλημα είναι πάντοτε δικό σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.