Σύγχρονα παραμύθια (Αφθονία)

Περιτριγυρισμένοι από υπεραγορές, και τεράστιες ποσότητες από φθηνά, εισαγόμενα και συνήθως χείριστης ποιότητας προϊόντα νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της αφθονίας. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια, αφού μπορούμε πράγματι να βρούμε αμέσως οτιδήποτε έχουμε σαν ανάγκη (τεχνητή ή αληθινή).
Όμως ουσιαστικά ζούμε στην εποχή της απάτης.
Εάν κάνετε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε στο Ελλαντιστάν είναι πολλές φορές και 1000% υπερτιμημένα σε σχέση με τις τιμές του διαδικτύου. Παραδείγματα:
1) Ένα μαχαίρι, το οποίο βρήκα στο διαδίκτυο με τιμή αγοράς στις ΗΠΑ περίπου 10 ευρώ, στην Ελλάδα κόστιζε 250!
2) Ένα κουτί με δεκάρια ούπα (πλαστικά μακαρονάκια που μπαίνουν στον τοίχο) πωλείται ένα λεπτό στο διαδίκτυο. Αν το αγοράσετε σε κάποιο μαγαζί σιδηρικών κοστίζει από ένα μέχρι τρία ευρώ.
Φυσικά βρήκα και προϊόντα με πιο φυσιολογική αύξηση στην τιμή. Και κάποια αύξηση δικαιολογείται επειδή ο έμπορος έχει να πληρώσει μεταφορικά, φόρους, ενοίκια, ΙΚΑ κλπ.
Εκείνο όμως που δεν δικαιολογείται είναι το «φούσκωμα της εικόνας» του προϊόντος.
Πρώτο παράδειγμα τα μπέργκερ που διαφημίζονται στα ταχυ-σαβουρο-φαγεία τύπου Γκούντις, Μακντόναλντ κλπ. Στην εικόνα βλέπετε ένα μπέργκερ τεράστιο και χοντρό. Αυτό που αγοράζετε είναι πλακέ σαν να το πάτησε οδοστρωτήρας. Καμία σχέση με την «ποσότητα» της εικόνας.
Δεύτερο παράδειγμα τα πατατάκια. Βρίσκονται μέσα σε φουσκωμένες σακούλες που χωράνε τουλάχιστον την τριπλάσια ποσότητα.
Τρίτο παράδειγμα (αυτό που ήταν και η αιτία της ανάρτησης) η κλωστή για το ράψιμο. Είχα αγοράσει ένα κουβάρι κλωστή, η οποία ξαφνικά τελείωσε! Ο παραγωγός είχε τυλίξει την κλωστή σε ένα τεράστιο κουβάρι. Έδινε έτσι την λανθασμένη εντύπωση της μεγάλης ποσότητας, αφού υπάρχουν στο εμπόριο παρόμοια κουβάρια με μεγάλη ποσότητα κλωστής.
Αυτό είναι ξεκάθαρη απάτη και παραπλάνηση του αγοραστή, αφού νομίζει ότι αγοράζει ποσότητα μεγαλύτερη από την πραγματική.
Αλλά να ήταν μόνο η κλωστή έ;

3 ἀπαντήσεις στὸ “Σύγχρονα παραμύθια (Αφθονία)

 1. Να ήταν μόνο η κλωστή… Όλα τα διαφημιζόμενα και μη προϊόντα όπως και οι υπηρεσίες, είναι “παραφουσκωμένα” γενικά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια!!! Σκοπός είναι να το έχουμε στην σκέψη μας καθώς βλέπουμε την διαφήμιση, γιατί έτσι δεν εξαπατόμαστε!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. η μάνα μου πλέκει με βελονάκι ´…
  είχε τελειώσει ένα πλεκτό…. το είδε μια φίλη της και την παρακάλεσε να της πλέξει ένα όμοιο για δώρο…
  από το πρώτο… είχε περισσέψει νήμα … (αγορασμένο μερικά χρόνια πριν)
  τώρα χρειάστηκε και δεύτερο κουβάρι…..
  το περίεργο (?) …ήταν της ίδιας εταιρίας….

  Μοῦ ἀρέσει

  • Με όλα τα προϊόντα γίνεται το ίδιο. Πο παλιά είχα κάνει reblog μια ανάρτηση για καποιο απορυπαντικό. Είχε μεγαλύτερη τιμή, μικρότερη ποσότητα και το κουτί έγραφε “ακόμα περισσότερες πλύσεις”!!!

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.