Σύγχρονα παραμύθια (πολιτισμός)

Οι άνθρωποι ευχαριστιούνται με τα παραμύθια. Τους αρέσει να τους δουλεύουν. Υιοθετούν ένα παραμύθι, το κάνουν σημαία, και αισθάνονται σαν να έχουν πιάσει «τον πάπα από τα γένια».
Το πρώτο και καλύτερο σύγχρονο παραμύθι είναι ότι είμαστε πολιτισμένοι. Αν και έχω κάνει παρόμοια ανάρτηση πιο παλιά, η επανάληψη είναι μήτηρ (μάδερ στα νεοελληνικά) πάσης μαθήσεως.
Είμαστε παντελώς διεστραμμένα και σατανικά άτομα, τα οποία καυχώνται ότι είναι πολιτισμένα. Έχουμε διδαχθεί να πιστεύουμε ότι το γεγονός της κατοχής τεχνολογίας είναι ταυτόχρονα και απόδειξη πολιτισμού.
Έχετε αντίρρηση;
Κοιτάξτε γύρω σας και πείτε μου:
1) Τον πέμπτο μετά Χριστόν αιώνα, ο Αττίλας κατέσφαξε και λήστεψε την Ευρώπη και έμεινε στην ιστορία σαν σφαγέας. Περίπου χίλια χρόνια αργότερα οι Ευρωπαίοι κατέσφαξαν και λήστεψαν τους Ινδιάνους στην Αμερική, έχοντας τεχνολογία και πολιτισμό πολύ ανώτερο από τους Ούνους του Αττίλα.
Πιστεύετε ότι τα καράβια, η τεχνολογία και τα πυροβόλα όπλα των Ισπανών τους κάνουν καλύτερους από τους Ούνους;
2) Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί Γερμανοί επιστήμονες έκαναν αποτρόπαια ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί είναι πιο πολιτισμένοι από τους Ούνους επειδή έπιναν σαμπάνια, άκουγαν κλασσική μουσική και χόρευαν βαλς μετά την «δουλειά» στα στρατόπεδα;
3) Κάθε χρόνο αυξάνονται οι άνθρωποι που πεινάνε. Έχουν φτάσει πλέον το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Στην Ευρώπη πετάμε στα σκουπίδια 150 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα.
Πιστεύετε ότι είμαστε πιο πολιτισμένοι από τους Ούνους επειδή πετάμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφών που καταναλώνονται στον «αναπτυγμένο Βορρά»;
Πιστεύετε τελικά ότι είμαστε σήμερα πιο πολιτισμένοι από τους ανθρώπους των σπηλαίων, μόνο και μόνο επειδή έχουμε πανάκριβους πυραύλους και αεροπλάνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές, δορυφόρους και ηλεκτρικό ρεύμα, «θαυμαστά» φάρμακα και ιατρική τεχνολογία, ατομικές βόμβες, επειδή μπορούμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον και επειδή μπορούμε να κάνουμε εγχειρήσεις καρδιάς;

7 ἀπαντήσεις στὸ “Σύγχρονα παραμύθια (πολιτισμός)

 1. μα ο υπολογιστής και το αεροπλάνο δεν είναι δείγμα πολιτισμού. Ούτε η τεχνολογία ούτε η ιατρική.
  Ο πολιτισμός αφορά την συμπεριφορά, την νοοτροπία και τελικά την κουλτούρα.

  Κατόπιν αυτών δεν επιβεβαιώνω αλλά ούτε διαψεύδω την δική σου άποψη. Απλά διευκρινίζω πως πρέπει να βρούμε το σωστό μέτρο μέτρησης της κουλτούρας…

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Νομίζω ότι αυτού του είδους ο πολιτισμός που έχει αναπτυχθεί ανά τους αιώνες, δεν έχει καταφέρει να κάνει τον άνθρωπο Άνθρωπο, γιατί αυτό είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Και έτσι, συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω!!!

  Μοῦ ἀρέσει

 3. “βράβευση της εβδομάδας” για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση “ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ”. Καληνωρίσματα :[

  Μοῦ ἀρέσει

 4. η ψυχή του πολιτισμού…. είναι ο πολιτισμός της ψυχής.
  χάσαμε την “ανθρωπιά” μας στο όνομα της τεχνολογίας, της επιστήμης και της “τσέπης” μας…
  αντί να χρησιμοποιήσουμε τη μόρφωση και τη γνώση δια τον Ανθρωπο (πολιτισμός της ψυχής)… τη χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα για “πάρτη” μας και ότι συνεπάγεται αυτό…..

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.