Το παράθυρο

Αυτό που θα πω θα σας φανεί περίεργο και δύσκολο στην αντίληψη. Ο λόγος είναι η εσφαλμένη (και κρυφή) εκπαίδευση με την οποία εκπαιδευόμαστε από την στιγμή που θα δούμε για πρώτη φορά το φως της ημέρας.
Εκπαιδευόμαστε με την ηθική και τις πολιτισμικές συνήθειες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή στην οποία γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε, και με κάποιον πολύ αποτελεσματικό τρόπο ποτέ (ή έστω σχεδόν ποτέ) δεν αντιλαμβανόμαστε πραγματικά αυτό το οποίο υπάρχει γύρω μας.
Οι αισθήσεις μας φιλτράρονται μέσα από επίκτητα «ψυχολογικά γυαλιά». Αν τα γυαλιά μας είναι κόκκινα θα βλέπουμε τα πάντα κόκκινα. Και αν τα γυαλιά του διπλανού μας είναι πράσινα θα βλέπει τα πάντα πράσινα και μπορεί να βρεθούμε σε έναν ατελείωτο πόλεμο προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι τα πράγματα είναι κόκκινα ή πράσινα, ενώ στην πραγματικότητα είναι έγχρωμα.
Αυτό μπορεί να αναφερθεί πολύ συνοπτικά σαν «ύπνος της συνείδησης».
Ο συνειδησιακά κοιμισμένος άνθρωπος δεν βλέπει την πραγματικότητα αλλά αυτό που εκπαιδεύτηκε να θεωρεί σαν πραγματικότητα.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε ξύπνιοι. Και προφανώς θα αντιδράσετε εάν σας πω ότι κοιμόσαστε όρθιοι.
Ένα απλοϊκό παράδειγμα για τον ύπνο της συνείδησης, βρίσκεται στο παρακάτω βίντεο.

3 ἀπαντήσεις στὸ “Το παράθυρο

 1. Δυστυχώς ακόμα σε βλέπω θαμπά…

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ας πούμε ότι συμφωνώ αν και είναι ένα μέρος της πραγματικότητας όλο αυτό.
  Που καταλήγουμε; Που θέλει να καταλήξεις;

  Μοῦ ἀρέσει

  • Είμαστε «κοιμισμένοι». Αυτό βέβαια σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε την πραγματικότητα αλλά τα όνειρά μας. Αυτό που θεωρείς σαν πραγματικότητα είναι μία διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας. Η διαστρέβλωση εξαρτάται από την κατάσταση του ψυχισμού σου και από τις πεποιθήσεις («τα πιστεύω») που έχεις.
   Ένα χονδροειδές παράδειγμα: Είσαι ερωτευμένος και σήμερα το πρωί θα συναντήσεις το κορίτσι σου. Όλα είναι τέλεια, ο ουρανός λάμπει και τίποτε δεν σε ενοχλεί. Όμως αυτή σου λέει ότι σε βαρέθηκε και δεν θέλει να σε ξαναδεί. Τότε όλος ο κόσμος αντιστρέφεται, όλα είναι μαύρα και σκοτεινά.
   Ο κόσμος δεν άλλαξε, αλλά άλλαξε η αντίληψή σου για αυτόν.
   Καταλαβαίνεις περίπου τί εννοώ;

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.