Το δήθεν ρητό του Ισοκράτη

Μόλις είχα μια μικρή διαφωτιστική διαφωνία-συζήτηση σχετικά με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη περί της αυτοκαταστροφής της δημοκρατίας. Έχει αποδειχθεί ότι ο Ισοκράτης δεν λέει ακριβώς αυτό στο κείμενό του.
Το κείμενο στην πραγματική μορφή του είναι το παρακάτω:

Ο γρ κατ’ κενον τν χρόνον τν πόλιν διοικοντες κατεστήσαντο πολιτείαν οκ νόματι μν τ κοινοτάτκα πραοτάτπροσαγορευομένην, πδ τν πράξεων οτοιαύτην τος ντυγχάνουσι φαινομένην, οδ’ τοτον τν τρόπον παίδευε τος πολίτας σθ’ γεσθαι τν μν κολασίαν δημοκρατίαν, τν δ παρανομίαν λευθερίαν, τν δπαρρησίαν σονομίαν, τν δ’ ξουσίαν το τατα ποιεν εδαιμονίαν, λλμισοσα κακολάζουσα τος τοιούτους βελτίους κασωφρονεστέρους παντας τος πολίτας ποίησεν.

Δυστυχώς πρέπει να μπει και η ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ή η ΑΠΟΔΟΣΗ στα νεοελληνικά, αφού (πάλι) ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τους περισσότερους Έλληνες η θαυμάσια γλώσσα  των προγόνων μας έχει καταντήσει μία ξένη και ακατανόητη γλώσσα, την οποία μιλάνε μόνο κάποιοι «λοξοί» και ως επί το πλείστον φασίστες. Στην νεοελληνική απόδοση λοιπόν ο Ισοκράτης λέει:

Διότι εκείνοι οι τότε διοικούντες την πόλη (δηλαδή στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Δεν υπάρχει πουθενά η έννοια της αυτοκαταστροφής του γράμματος-αλυσίδα. Με την ευκαιρία όμως της μικρής διαφωτιστικής διαφωνίας-συζήτησης που ανέφερα πριν, ξαναδιάβασα το κείμενο. Κατάλαβα ότι τελικά είχαν δίκιο για την αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας έστω και αν αυτό δεν αναφέρεται. Αλλάζοντας ελαφρά το κείμενο εμφανίζεται ακριβώς η σημερινή κατάστασή μας.

Διότι εκείνοι που διοικούν την πόλη (δηλαδή την σημερινή Ελλάδα), δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ένα πολίτευμα που εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει· ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά (τα σωστά που λέει το κανονικό κείμενο) και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες χειρότερους και άμυαλους.

Δεν ξέρω αν διαφωνείτε ή όχι αλλά η σημερινή αμορφωσιά, ελαφρότητα και ανοησία των Ελλήνων είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαπαιδαγώγησης σαράντα και πλέον ετών από το Σύστημα που μας έχει υπό κατοχήν.

Μία ἀπάντηση στὸ “Το δήθεν ρητό του Ισοκράτη

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το συλογισμό σου φίλε Μιχάλη…είσαι σαφής…με εμπεριστατωμένη άποψη και ανάλυση…για την ουσιαστική ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ…!!!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.