Κάποτε ο μαθητής ενός Γκουρού έκανε και τη δουλειά του νεροκουβαλητή. Το νερό το έφερνε απ’ την πηγή στο σπίτι του δασκάλου, με δύο στάμνες, κρεμασμένες από ένα μακρύ ξύλο στηριγμένο στους ώμους.
Η μία στάμνα είχε ρωγμή, ενώ η άλλη ήταν εντάξει και πάντα έφερνε όλο το νερό στο σπίτι. Η στάμνα με τη ρωγμή έφερνε μόνο το μισό νερό. Δυο χρόνια, καθημερινά ο μαθητής έφερνε στο σπίτι μόνο μιάμιση στάμνα νερό.
Βεβαίως η γερή στάμνα περηφανευόταν για τα κατορθώματά της, αλλά η ελαττωματική στάμνα ένιωθε ντροπή και ήταν πολύ δυστυχισμένη γιατί δεν έκανε τη δουλειά της όπως θα έπρεπε.
Μια μέρα, δίπλα στην πηγή η στάμνα με το κουσούρι, μίλησε στον νεροκουβαλητή και είπε:
– Σου ζητώ συγνώμη, νιώθω τύψεις απέναντί σου.
– Γιατί; Τι έγινε;
– Στη διάρκεια των δύο χρονών, μπόρεσα να κουβαλήσω στο σπίτι μόνο το μισό νερό. Εξ αιτίας αυτής της ρωγμής έχανα το άλλο μισό στο δρόμο, απ’ την πηγή στο σπίτι. Αυτό το ελάττωμά μου, δε σου έδωσε τη δυνατότητα να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα του κόπου σου, είπε η στάμνα με στενοχώρια.
Ο μαθητής του Γκουρού ένιωσε λύπη για την παλιά ραγισμένη στάμνα και αφού ήταν καλός άνθρωπος, είπε:
-Τώρα, όταν θα επιστρέφουμε στο σπίτι του δασκάλου, θέλω να προσέξεις τα όμορφα λουλούδια στον δρόμο προς το σπίτι.
Πράγματι, από τη μια πλευρά του δρόμου είχε πολύ όμορφα λουλούδια και η στάμνα τα είδε. Τότε ο νεροκουβαλητής σταμάτησε και είπε:
-Ελπίζω να αντιλήφθηκες, πως τα λουλούδια φυτρώνουν μόνο απ’ τη δική σου πλευρά και όχι από την πλευρά της γερής στάμνας; Εγώ από την πρώτη στιγμή ήξερα για το ελάττωμά σου και το χρησιμοποίησα προς όφελος. Έσπειρα λουλούδια από την πλευρά σου και εσύ κάθε μέρα τα πότιζες με τη ρωγμή σου. Έτσι, στη διάρκεια των δύο ετών, μάζευα όμορφα λουλούδια για να στολίζω το τραπέζι του δάσκαλού μου. Χωρίς εσένα, έτσι όπως είσαι με ελάττωμα, δε θα είχαμε αυτή την ομορφιά στο σπίτι.
Αν και ξέρω ότι καταλαβαίνεις πολύ περισσότερα από αυτά που μου λες και το συμπέρασμα το βγάζω από τα κείμενα που μου στέλνεις κατά διαστήματα, θέλω να σου τονίσω κάποια πράγματα σε σχέση με αυτά που συζητάμε.
Ποιό είναι το δίδαγμα της ιστορίας με τις δύο στάμνες:
Η στάμνα γνώριζε το ελάττωμά της και λυπόταν για αυτό.
Ο μαθητής γνώριζε επίσης το ελάττωμα της στάμνας και γνώριζε ότι και η ίδια η στάμνα το γνώριζε (διότι δεν ήταν υπερήφανη σαν την άλλη) και την αντιμετώπισε όπως μόνο ένας σοφός θα το έκανε.
Με αγάπη και κατανόηση χωρίς να της επισημάνει το λάθος της από την αρχή, αφήνοντας να το συνειδητοποιεί μόνη της σιγά σιγά μέσα από την λύπη της (με πόνο έρχεται η κατανόηση) και μάλιστα το εκμεταλλεύτηκε μετατρέποντάς το σε καλό. Στο συγκεκριμένο σημείο θέλει να πει ότι τα πράγματα στη ζωή είναι μεν όπως είναι, αλλά εμείς μπορούμε με συνειδητές προσπάθειες να τα μετατρέπουμε σε διαφορετικά.
Ανάλογα ο Χριστός είπε για την Μαρία την Μαγδαληνή (φυσικά με αγάπη και κατανόηση). “Ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος την πέτρα” και φυσικά κανείς δεν έριξε.
Ο Θεός δεν μας κρίνει, μας αφήνει ελεύθερους να κάνουμε ότι μας κατέβει, μας παρατηρεί με ευσπλαχνία και φυσικά μας αποδίδει τα δίκαια ανάλογα με τις πράξεις μας όχι για να μας εκδικηθεί όπως πολλοί νομίζουν, αλλά με σκοπό να καταλάβουμε, αν καταλάβουμε. Αυτό είναι θέμα του καθενός μας!
Φυσικά για την άλλη στάμνα δεν το συζητώ καν. Ο εγωκεντρισμός, η υπερηφάνεια δεν συνοδεύεται από γνώση και κανενός είδους μεταμέλεια και γι’ αυτό και δεν έχει να κάνει τίποτα ο σοφός μαθητής με αυτήν.
καλημέρα …
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Χριστός Ανέστη!συμφωνω με το σχολιο που εγινε, ομως δινω μια αλλη διασταση: "αφήνοντας να το συνειδητοποιεί μόνη της σιγά σιγά μέσα από την λύπη της" αναφερεις σε ενα σημειο και σκφτομαι πως για να συμβει το παραπανω χρειαζεται ενα βασικο συστατικο που δεν συνανταμε πολυ συχνα στις μερες μας κι αυτο ονομαζεται "φιλοτιμο". Χωρις φιλοτιμο πως μπορεις να ρισκαρεις να κανεις υπομονη ΜΕΧΡΙ ο αλλος να αναγνωρισει το ελαττωμα του;
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει