Προσοχή στα κινητά

Πονοκέφαλος το κινητό…
Το 95% των εφήβων, που κάνουν κατάχρηση του τηλεφώνου τους, δηλώνουν ότι παρουσιάζουν συχνά ζάλη, άγχος, αίσθημα κόπωσης και δυσκολία συγκέντρωσης
Αύξηση των πονοκεφάλων, ειδικά σε παιδιά και εφήβους, προκαλεί η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων.
Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν ερευνητές απ όλο τον κόσμο ύστερα από σειρά πρόσφατων μελετών. Τα ευρήματά τους είναι παραπάνω από σαφή για τις μικρότερες ηλικίες, με το 95% των εφήβων – χρηστών να δηλώνουν ότι έχουν συχνά πονοκέφαλο, ζάλη, άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα κόπωσης και διαταραχές ύπνου. Τα κορίτσια εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενοχλήματα, ενώ η χρήση των «χαντς φρι» δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Κρατικού της Αθήνας κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου, ο ψυχίατρος κ. Αλέξανδρος Ρομποτής, ο παθολόγος κ. Τάσος Σπαντιδέας και ο νευρολόγος κ. Δήμος Μητσικώστας, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις κεφαλαλγίες, το οποίο πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.
Επικαλούμενη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κ. Καραγεωργίου είπε ότι οι ανησυχίες για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα υπολείπονται των ωφέλιμων αποτελεσμάτων τους. Οι επιστήμονες δεν τα εξορκίζουν, αλλά καλούν τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν με φειδώ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει πρόσφατη μελέτη δανικού πανεπιστημίου (Aarhus), για την πιθανή επίπτωση της ραδιοσυχνότητας των κινητών τηλεφώνων και των επίγειων σταθμών σε 80 άτομα, ηλικίας 15 έως 16 ετών και 25 έως 40 ετών. Οι ειδικοί τόνισαν πως η μελέτη δεν εντόπισε διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά μια αύξηση της συχνότητας των πονοκεφάλων στο σύνολο του πληθυσμού.
Αγόρια – κορίτσια
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα ακόμη μιας μελέτης, η οποία διεξήχθη από το Ογκολογικό Τμήμα σουηδικού πανεπιστημίου (Orebro). Σε αυτή συμμετείχαν 2.000 Σουηδοί έφηβοι, ηλικίας 15 έως 19 ετών, από τους οποίους το 99,6% είχαν κινητό τηλέφωνο. Τα κορίτσια έκαναν πιο συστηματική χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, σε σύγκριση με τα αγόρια, με αποτέλεσμα να έχουν πιο συχνά πονοκεφάλους.
Οι ειδικοί συνέδεσαν τις κεφαλαλγίες και με το άγχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε περιόδους μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων, όπως η οικονομική κρίση που βιώνουμε, καταγράφεται έξαρση των πονοκεφάλων. Ανέφεραν, χαρακτηριστικά, ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μία αύξηση 25% έως 30% στην προσέλευση ανθρώπων στα εξωτερικά ιατρεία, με κύριο σύμπτωμα τον πονοκέφαλο.
http://www.alfavita.gr/typos/typos19_3_9_1050.php

2 ἀπαντήσεις στὸ “Προσοχή στα κινητά

  1. Εγω φωνάζω αλλά ποιός ακούει;;;Υπάρχει παιδί που ακούει;Ετσι μου ρχεται να το σπάσω το ρημάδι!

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Θα ψάξω να σου βρω ένα άρθρο που έχω καταχωνιάσει και εγώ δεν ξέρω που. Είναι βέβαια σχετικά μεγάλο, αλλά αποτελεί εγγύηση ότι σίγουρα θα το σπάσεις το ρημάδι μετά.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.